събота, 6 септември 2008 г.

Карфиол с таханов сос





Таханът се прави от фино смлени сусамови семена. Две са разновидностите-бял и черен. Белият е по-фин и мек на вкус и се приготвя от белен сусам. Черният е с леко нагарчащ вкус, но е по-богат на минерали и хранителни вещества, тъй като се прави от необелен сусам, в чиято обвивка се крият всички полезни свойства. Таханът е характерен за азиатската кухня и у нас навлиза едва по време на османското нашествие. Приложението му в кулинарията е голямо. Основна съставка е на различни сосове, баба гануш, халва, хумус, както и много сладкиши и бисквити. На вашето внимание предлагам една чудесна салата от карфиол в таханово-млечен сос.

Продукти:

1 малка глава карфиол
1 к.ч. сусамов тахан
2 скилидки счукан чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
2-3 с.л. кисело мляко
сок от 1 лимон
сол на вкус

Приготвяне:

* Сварете за няколко минути карфиола, предварително накъсан на розички във вряща подсолена вода. Прехвърлете го в цедка и веднага го залейте със студена вода за да се прекъсне процеса на варене. Карфиолът трябва да остане хрупкав.

* В купа изсипете тахана, добавете подправките, счукания чесън и лимоновия сок. С бъркалка започнете да разбивате тахана, като постепенно добавяте киселото мляко. Ако желаете по-течен сос, увеличете количеството мляко. Овкусете със сол.

* Нередете карфиола в чиния и залейте с тахановия сос. Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Здравейте,
    откъде се снабдявате със сусамов тахан? От арабските магазини ли?

    поздрави,
    Мимето

    ОтговорИзтриване
  2. Мими,тахан има във всеки голям магазин за хранителни стоки.Има го и в магазините за диетични храни,както и в арабските магазини.Лесно се намира и мисля,че няма да се затрудниш.Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Ммммм, чудесно допълнение към нашия любим печен карфиол с лимонов сок и сусам. Толкова често напоследък приготвям печен карфиол и чак сега видях тоето предложение мила, Йоли, чудесно както винаги:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Дали! И аз я харесвам тази салатка.И ракийката към нея ...

    ОтговорИзтриване
  5. Чудеснен карфиол стана! Благодаря за вкусните и интересни рецепти Йоли, когато искам да сготвя нещо оригинално, знам че при теб винаги ще го намеря. Успехи и добро здраве ти желая. Поздрави
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, бях я забравила тази салата, Гале. Благодаря ти, че я опита. Много се радвам, че ви е харесала! Наздраве!

      Изтриване