вторник, 13 декември 2016 г.

Две сладки идеи с Моnsieur Cuisine

понеделник, 12 декември 2016 г.

Шоколадови бонбони с паста от шамфъстък




За да направите бонбоните използвайте силиконова форма. Ако нямате такава може да ги направите в книжни капсули. Тук може да видите как се прави.

Продукти:

100 г суров шамфъстък без люспи
50 г бял шоколад
50 г меко масло
2 с.л. пудра захар

друго:

200 г натурален шоколад
1 с.л. кафе на зърна, счукани много ситно
шамфъстък за украса
златна прахообразна боя



Приготвяне:


* Смелете много фино ядките  заедно със захарта. Ако нямате високооборотен блендер по-добре ги стрийте в хаванче, докато ги направите на гладка паста. Ако нямате шамфъстък без люспи или не ви се занимава да го бланширате и белите, може за активен зелен звят да добавите 1 ч.л. японски зелен чай мача.

* Стопете белия шоколад на водна баня и охладете до стайна температура.

* Разбийте маслото, добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Разбъркайте и сипете в бурканче. Съхранявайте на хладно.

* Най-важно е шоколада да е добре темпериран. Стопете 2/3 от него на водна баня. Водата не бива да завира. Разбъркайте докато се стопи и прибавете кафето. Махнете шоколада от водната баня и добавете останалата 1/3. Разбъркайте на гладък крем. След това сипете малко от вече темперирания шоколад в силиконовата формаи разлейте добре по дъното и стените. Ако ви е по-лесно може да размажете шоколада с малка четка. След като основата се втвърди напълнете бонбоните с крем от шамфъстък. Загладете и запечатайте бонбоните отгоре със стопен шоколад. Оставете ги добре да се стегнат и внимателно извадете от формата. За да не остават отпечатъци по тях ползвайте тънки латескови ръкавици. Може да пропуснете кафето, ако не харесвате тази комбинация като вкус или ако не искате малките твърди частици кафе да ви хрупат.

* За украсата с пинсета хванете една ядка шамфъстък и я потопете в боята. Извадете, изтръскайте от излишната боя и поставете върху салфетка. По същията начин направете толкова шамфъстък, колкото са на брой бонбоните. За да закрепите ядките върху бонбоните натрейте на свещ върха на метално шишче или игла. Допрете до повърхността на бонбона и стопете шоколада, като оформите малко легло. Отново с пинсетата поставете върху стопената част златния шамфъстък.

* Броят на бонбоните зависи от вас. Количеството шоколад, което съм посочила е съвсем примерно. Пастата от шам фъстък може да съхранявате дълго време на хладно. Да ви е сладко!





понеделник, 5 декември 2016 г.

Коледни меденки за украса




Време е за Коледните меденки. Тази година рисуваните ми сладки са украшения за елхата. Рецептата за меденото тесто може да видите тук, а ако искате да направите домашен айсинг, заповядайте линк към рецептата.






неделя, 4 декември 2016 г.

Фини бадемови бисквити с кардамон





За да направите фини, еднакви на размер и с правилна форма бисквити са ви нужни шаблон и сладкарска шпатула. Шаблон лесно може да си направите сами. Нужно ви е парче мека пластмаса. Аз ползвах дъното на пластмасова тарелка, в която обикновено се продават пакетирани храни. Изрязох квадрат, а в него кръг с размер 6 см. Ето и самата рецепта.

Продукти за около 35-40 бисквити:

50 г стопено масло
100 г пудра захар
100 г брашно
2 белтъка
2 щипки сол
1/2 ч.л. смлян кардамон
счукани белени бадеми за поръсване



Приготвяне:


* Сложете в купа всички съставки без бадемите и разбъркайте с домакинска бъркалка или лъжица до получаване на гладка консистенция.

* С помощта на шаблона върху хартия за печене направете тънки биствити, като в средата на шаблона сипете 1 ч.л. от сместа.  Първо разнесете тестото с лъжичката, а след това оберете излишното тесто с шпатулата. Не натискайте. Движете шпатулата бавно, за да получите равна повърхност. Важно е бисквитите да са приблизително с еднаква дебелина, за да се изпекат равномерно.






* Пренесете внимателно листа с оформените бисквити в тава. Поръсете ги с бадеми. Изпечете ги за 5-6 минути в загрята на 170* фурна. Бъдете внимателни, много бързо прегарят. За да работите по-спокойно и бързо може да си подготвите първо 3-4 листа с бисквити и след това да ги изпечете. Преди да махнете бисквитите от хартията ги оставете да се охладят. Да ви е сладко!





четвъртък, 1 декември 2016 г.

Слънчогледки





Едни вкусни бисквити от книгана "Да печем с любов". Ако слънчогледовата глазура след охлаждане е станала много твърда я затоплете наново и капнете малко сметана, за да се размекне. И обратното, ако след изстиване е много течна е необходимо да я варите още малко.

Продукти за около 30-35 бисквити:

тесто:

250 г брашно
150 г студено масло на кубчета
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л. настъргана портокалова кора
щипка сол

глазура:

50 г масло
100 г мед
3-4 с.л. течна сметана
100 г сурови слънчогледови семки
1 с.л. портокалови корички

Приготвяне:

* Смесете всички продукти за тестото в купа. Омесете тесто и го оставете в хладилник за 30-40 минути.

*  За глазурата запечете за кратко семките в сух тиган. Добавете маслото, сметаната, меда и портокаловите корички. Оставете сместа да кипне и бъркайте, докато се сгъсти и на повърхността се образуват мехури. Оставете глазурата напълно да се охлади.

*  Разточете тестото на тънка кора и изрежете кръгли  бисквити. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. С лъжичка поставете в центъра на всяка сладка по малко от слънчогледовата смес.





* Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170* фурна за около 20 минути, докато порозовеят. Ако желаете след като изстинат ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!










понеделник, 28 ноември 2016 г.

Мус от целина с ябълки





 За тази рецепта съм използвала малко количество желатин за да избегна пълното желиране на крема. Предпочитам го леко стегнат, мек и пухкав. Ако обичате плътно желе сложете цяло пакетче желатин.

Продукти за 4 порции:

300 г глава целина
1 кисела ябълка
2 с.л. тъмни стафиди
сок от 1/2 лимон
4-5 с.л. едро накълцани орехи
200 г заквасена сметана
1/2 пакетче желатин ( около 5 г)
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Обелете целината, нарежете я на кубчета и сварете до омекване. Отцедете и пасирайте на гладко пюре.

* Срежете ябълката на четвъртини и почистете от семената. Нарежете четвъртините с остър нож или широка белачка за зеленчуци на много тънки филийки. Сложете резенчетата в малка тенджерка и ги покрийте с вода и половината от лимоновия сок. Кипнете ги за 1-2 минути колкото да омекнат, но да запазят целостта си. Отцедете.

* В останалия лимонов сок накиснете стафидите и ги оставете да престоят 20 минути.

* Залейте желатина с 50 мл от бульона от целината. След като набъбне го стопете на водна баня.

* Към пюрето от целина прибавете сметаната, стафидите и орехите. Овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте добре. Накрая налейте желатина и отново разбъркайте.

* Покрийте дъното и стените на купички с найлоново фолио. Броят им зависи от големината на самите купички.  Може да ползвате и една по-голяма форма за терин. Изсипете 1/3 от муса, върху него сложете резенчета ябълки, отново мус, ябълки и завършете с крем. Приберете формите в хладилника за няколко часа. При сервиране обърнете формите в чинии, махнете фолиото и гарнирайте с ябълки. Да ви е сладко!