четвъртък, 7 юли 2016 г.

Лавандулова торта с ягоди




Ако искате голяма торта увеличете двойно всички продукти. През останалите сезони, когато няма свежа лавандула може да ползвате сушена. Тортата не е много сладка, опитайте крема и подсладете по ваш вкус. Ако обичате сочни торти сиропирайте трите платки със захарен сироп или ягодов компот. Тортата е най-вкусна, ако преди сервиране я оставите на стайна температура за час-два. По идея на Sweet Dreams.

Продукти за торта 20 см:

блат:

3 яйца
85 г захар
75 г брашно смесено с 1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 с.л. цветчета лавандула

пълнеж:

500 г ягоди
1 с.л. цветчета лавандула
2-3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
150 г кисело мляко
200 мл течна пълномаслена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
15 г желатин

глазура:

120 г меко масло
2 с.л. пудра захар
200 г натурално крем сирене
ванилия




Приготвяне:


* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете на тънка струйка половината захар и разбийте още 2-3 минути. Останалата захар сипете при жълтъците и разбийте на гъст крем. Сложете ванилията и лавандулата. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, като го редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с лопатка или лъжица. Покрийте дъното на малка тортена форма (20 см) с хартия за печене, а стените намажете с масло. Сипете вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30-35 минути. След като добре се охлади го разрежете на три тънки платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и заедно с лавандулата и конфитюра ги кипнете за 2-3 минути. Мажнете от котлона и прибавете половината желатин. Разбъркайте, докато се стопи желатина и оставете да изстине.

* Разбийте сметаната на сняг. В края на разбиването добавете захарта и ванилията. Залейте останалия желатин с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна батя или слаб котлон. В купа разбъркайте киселото мляко със стопения желатин. Добавете половината от ягодите и смесете всичко със сметаната.

* За глазурата разбийте по отделно добре маслото с пудрата захар и крем сиренето. Внимателно смесете двата крема, като добавяте на малки части разбитото сирене към маслото. Овкусете с ванилия. Ако желаете два цвята, оцветете 1/3 от крема с малко хранителна розова или червена боя.

* Сглобете тортата: поставете едната платка на дъното на равна кръгла чиния. Пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ленти ацетатно фолио. Намажете блата с половината от ягодите и загладете. Върху тях сипете от сметановия крем. Поставете втората платка и повторете същото. Завършете с третата платка. Притиснете с ръце, за да се спои добре тортата. Приберете в хладилника за няколко часа, докато се желира кремът.

* Отстранете ринга и ацетатното фолио. Измажете тортата с глазурата и украсете с цветчета лавандула. Да ви е сладко!





неделя, 3 юли 2016 г.

Кекс с тиквички и грах




Обикновено солените кексове се правят с олио и яйцата се слагат цели. И аз винаги съм ги правила по този начин, но не винаги са ми харесвали. Сега мога да кажа, че никога повече няма да направя солен кекс с олио! С масло се получава уникално нежна структура и превъзходен вкус! А отделно разбитите на сняг белтъци правят кекса лек и пухкав. Зеленчуковите кексове са с много влага, тестото е тежко и често става сбито и тикливо. Разбитите белтъци предотвратяват донякъде това. Кексът пак си остава влажен, което го прави чудесен на вкус дори и след 3-4 дена, но не е тиклив. Ще се радвам, ако опитате този начин на приготвяне.

Продукти:

3 жълтъка
150 г кисело мляко
100 г стопено масло
150 г едро настъргана тиквичка с кората
80 г замразен грах
3 с.л. накълцана прясна мента
120 г нарязано на кубчета краве сирене
3 разбити на сняг белтъка
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус

Приготвяне:

* С бъркалка разбийте леко жълтъците заедно с киселото мляко и маслото. Прибавете тиквичката, граха и ментата. Разбъркайте и сложете сиренето.
Пресейте заедно брашното, двата вида набухвател и солта. Прибавете ги към сместа, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лъжица или бъркалка.

* Намажете с масло кексова форма и я поръсете с брашно. Изсипете  вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете кекса за около 35-40 минути. Възможно е да е необходимо по-дълго печене.  След тридесетата минута може да го покриете с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре и да запази хубавия си цвят. Доизпечете кекса, като периодично проверявате готовността му с дървена клечка. Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!




сряда, 29 юни 2016 г.

Крамбъл бисквити с череши





Посочила съм в рецептата около 30 броя бисквити. Аз направих 15 големи сладки, като гребвах от тестото с малка лъжица за сладолед. Преценете сами, как на вас ще ви хареса повече. Бисквитите не са много сладки, може да увеличите захарта в тестото с 1-2 с.л., но за мен това е идеалната сладост.

Продукти за около 30 бисквити:

крамбъл:

90 г брашно
70 г светла кафява захар
40 г студено масло на кубчета
60 г бадеми на люспи
1/2 ч.л. канела

тесто:

110 г меко масло
150 г светла кафява захар
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
ванилия
1 ч.л. канела
50 г бадеми на люспи
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
череши






Приготвяне:

* За крамбъла сложете в купа брашното, захарта, бадемите и канелата. Разбъркайте и прибавете маслото. С пръсти стрийте всичко добре, докато получите фини маслени трохи.

* За тестото разбъркайте с лъжица или телена бъркалка маслото заедно със захарта. Прибавете яйцето, млякото, бадемите, канелата и ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и го сипете в маслената смес. Разбъркайте на гладък гъст крем.

* С лъжица гребнете от тестото и го пуснете в купата с маслените трохи. Добре оваляйте отвсякъде. Подредете биствитите в тава, покрита с хартия за печене. В средата на всяка сладка сложете по една череша.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките до златисто за около 15 минути. Да ви е сладко!







четвъртък, 23 юни 2016 г.

Топло-пушена скумрия с маслена заливка






Ако обичате фин пастет може да пасирате рибата. Аз я предпочитам на парченца. Преди сервиране оставете предястието за 30 минути на стайна температура за да омекне леко маслото. Поднесете с препечени филийки.

Продукти:

1 топло-пушена скумрия
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
сок и настъргана кора от 1 лимон
2 с.л. каперси
черен пипер
120 г натурално крем сирене
100 г масло
1-2 с.л. ситно нарязан див лук

Приготвяне:

* Сложете маслото в малка тенджерка и го стопете на ниска температура. Засилете малко огъня докато маслото леко забълбука. С лъжица отстранете пяната, която се образува по повърхността. Оставете го настрана да се охлади. След това го прецедете през цедка, като внимавате в прецеденото масло да не попадне от белтъка, който се е утаил. Сипете дивия лук и разбъркайте.

* Почистете рибата от кожата и костите. Накъсайте я на малки парченца и я смесете с всички останали продукти. Ако е нужно добавете сол.

* Сипете рибата в малки бурканчета или купички. Загладете добре повърхността и я залейте с маслото. Съхранявайте в хладилника. Да ви е сладко!





четвъртък, 16 юни 2016 г.

Сладки с Нутела





Тези сладки са с невероятно наситен вкус на шоколад и лешници. Лично аз намалих количеството на брашното, защото стават малко по-твърди, отколкото на мен ми харесва. Съответно, след като брашното е по-малко сладките леко се разливат при печене. Ако искате добре оформени сладки сложете 150 г брашно. Сладките от снимките са с повече брашно и затова имат хубава форма. След като престоят няколко дена стават изключително крехки. Заслужава си да ги опитате.

Продукти за около 25 сладки:

200 г нутела на стайна температура
1 яйце
100 г брашно
допълнително нутела за пълнеж






Приготвяне:

* Мисля, че няма по-лесни сладки от тези. Рецептата видях тук и реших да я опитам. Правих я поне три пъти, докато налучкам моя сполучлив опит. Увеличих нутелата и драстично намалих количеството брашно. Може да видите отигиналната рецепта и да сравните. Сами преценете на кой вариант да се спрете.

* В купа разбъркайте с лъжица или бъркалка нутелата и яйцето. Прибавете брашното и разбъркайте отново. Омесете за кратко с ръце. Ще получите тесто с консистенцията на мек пластелин. Не месете дъго, достатъчно е само съставките да се смесят добре и тестото да спре да лепне. В противен случай от топлината на ръцете започва да се отделя мазнината от нутелата. Тестото става трошливо и сухо. Това е всичко. Целият процес трае 2-3 минути.

* Постелете тава с хартия за печене. От тестото оформете топчета с големина на малък орех. Поставете топчетата в тавата и в средата на всяко направете вдлъбнатина с дръжката на дървена лъжица или с кутрето си. Разширете внимателно вдлъбнатините, доколкото ви позволява тестото, без да се разваля формата на бисквитите.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около от 10-12 минути. Не ги препичайте! Сложете нутелата за пълнежа в пош с малък накрайник. След като бисквитите добре се охладят ги напълнете и съхранявайте  в кутия. Да ви е сладко!






понеделник, 13 юни 2016 г.

Плодови фантазии



b2ap3_thumbnail_Frutsbgcover01.png


    Какъв специален ден! Чудя се дали е по-специален за мен или за Ева Тонева ... За мен е един от най-радостните дни в живота ми, тъй като тази прекрасница ми посвети своята втора книга "Плодови фантазии". За нея е специален, защото книгата е вече факт и е на пазара! Защото днес има рожден ден! Защото е обичана от всички! Всъщност, самата Ева е една много специална жена! Да е жива и здрава, да и е слънчево на сърцето и с лекота да постига всичките си мечти! Книгата може да купите тук:

https://payhip.com/b/AfyV