събота, 10 март 2018 г.

Тесто за бисквити с меласа





Наближава Великден и е време да приготвим сладките. Тази година ще ви изненадам с ново тесто, от което може да ги направите. То е с меласа и има фантастичен карамелен вкус. Меласата е тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика. Качеството и́ зависи от товаq колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане и бил използван. Има 3 вида меласа-светла, тъмна и черна. За тестото са подходящи и трите, но лично аз предпочитам по-тъмнатаq заради по-малкото захар в нея и уникалния вкус на карамел и леко опушено. Меласа може да откриете във всеки магазин за био-продукти, както и в големите супермаркети. Аз направих тестото с петмез от захарно цвекло, което също наричат меласа. То е със сходна консистенция и вкус като продукта от захарна тръстика. В България може да се купи от Лидл, както и Хит. Не знам дали го има в момента, но със сигурност и него ще намерите в био-магазините.  Ето снимка как изглежда.





Другото, което трябва да спомена за това тесто е, че в оригинал се прави с растителна мазнина от типа на палмовото масло. Това са т.нар. съкратени мазнини, които разрушават донякъде действието на глутена и бисквитите стават крехки, леко ронливи и нямат нужда да престояват с дни за да омекнат, което е характерно за този вид сладки. Оставям на вас сами да решите дали ще използвате тази мазнина или масло, както направих аз.






Е, стига толкова обяснения. Категорично мога да кажа, че тестото е великолепно на вкус и консистенция. Бисквитите са с голяма трайност и са изключително подходящи за всякакви глазури. А какво по-хубаво от това да подариш на скъп човек няколко великденски бисквити, направени от теб? Приятно майсторене!
 
Продукти за около 60 бисквити:

360 г брашно+1-2 с.л. за доизмесване
1 ч.л. микс подправки по избор (канела, джинджифил, кардамон, карамфил, ванилия и др.)
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
95 г меко масло или кокосова мазнина
100 г захар
1 яйце
180 г меласа
14 г оцет








Приготвяне:

* В купа смесете брашното, подправките, содата и солта. Разбъркайте добре.

* С миксер разбийте до пухкавост мазнината и захарта. Добавете яйцето и разбъркайте. Налейте меласатаq оцета и разбийте още веднъж. С брашното омесете меко тесто. Ако е прекалено лепкаво добавете още 1-2 с.л. брашно, но не прекалявайте. Тестото трябва да остане леко лепливо.  След като престои в хладилник ще се стегне и ще стане идеално за разточване.

* Завийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника поне за 4 часа. Лично аз го правя от предния денq за да може всичко да се спои идеално.

* Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете бисквити. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за 12-15 минwjr. След като изстинат украсете по желание. Може да разгледате моите бисквити, които приготвих за подарък на приятели.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар