четвъртък, 12 юли 2012 г.

Зеленчуков чипс със сос скордаля




Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар, че лично аз не съм  яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Сосът е спомен  от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам  се да ви хареса. Наздраве!






Продукти за 2 порции

1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 - 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене


Продукти за соса

100 г смлени орехи
1 филия бял хляб - среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън  и оцет на вкус
кисело мляко






* Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти. 

* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 - 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.

* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти. 

* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него. 

* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника. 






* За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте чипса със скордалята и студена бира. Да ви е сладко!






.

20 коментара:

  1. Къде ми е бирата? Не се вижда в кадъра нещо :))
    Чуден е, Йоли, тиквички ядем често хрупкави, ама виж моркови - никога не съм правила. Ще поправя грешката, няма как да прескоча да ги включа в соса :))

    ОтговорИзтриване
  2. ООООО, Йоли, точно по обяд това звучи и изглежда фантастично! Този сос редовно правя и аз и много го харесват у дома, но не знаех,че се казва скордаля (това не пречи на вкуса му :)).
    Прекрасно предложение, подкрепено с ароматни снимки! Супер си миличка! Целувки и прохладен следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. ООО това съм го опитвала, невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, невероятна рецепта. Много обичам чипс. У дома много ще се зарадват като го поднеса към биричката. Благодаря ти!
    Наси

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, идеята за зеленчуков чипс ме грабна веднага. Задължително ще си направим в кулата. Сосът също ще опитаме.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Йоли, изкусителко такава, ще трябва да ги правя още утре! С чаша пломари за допълнение:)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, отново изскочи с впечатляващо предложение. Нямам думи :)

    ОтговорИзтриване
  8. Значи, като каза мезе за ледена бира и веднага ме спечели- точно от това има нужда в тези горещини;)

    ОтговорИзтриване
  9. О, това със сигурност е много вкусно, а и красиво! Наздраве, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Безкрайно апетитно, както винаги :) На мига ми се иска да стартирам процедурата по приготвянето. Едно е сигурно - през уикенд-а ще ядем чипс :)

    ОтговорИзтриване
  11. Освен да си налея една ледена биричка...много апетитно предложение, Йоли! Такъв сос никога не съм опитвала, обещава да е много вкусен!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви много.Наиситна е вкусно,страхотна разядка си е.А и биричката върви като ... вода.Ще се радвам да опитате.Рецептата не е измислена от мен,сосчето е старо като света,а тиквичките гърците си ги правят.Всъщност и соса е гръцки.Е,нали съм с такава жилка ... преди да се омъжа моминското ми име беше Одисеева.Дядо беше на половина грък и се казваше Одисей.Ха,ха ...

    ОтговорИзтриване
  13. Още една прелест тук-супер е!

    ОтговорИзтриване
  14. Точно днес ще го спретна - дори белачка си взех специално за целта. :) Бира - също. :)))

    ОтговорИзтриване
  15. А така! Да ти е сладко и наздраве! И аз съм на биричка в момента!Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно предложение, Йоли! С удоволствие ще опитам:)

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, пропуснала си да дадеш ценно указание: "Пазете зорко готовото изделие от непредвидени попълзновения" :)))

    Това беше страхотна вкусотия, и смятам да я приготвя днес за празника си, или по някой друг хубав повод скоро.

    А сосът се казва скордаля, защото скордо на гръцки значи чесън :)

    Благодарности и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Да му се невиди! С гръцка жилка,а да не знам как е чесън на гръцки.Вече се ограмотих Ралка,благодаря.Ама пък е вкусен колкото си иска.Права си за попълзновенията.Като се сетя как едва опазих две шепи чипс на Тера Мадре...за срам щях да стана без изделието.Да ти е сладко скъпа и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Какъв е ефекта от намокрената тиквичка пусната в горещата мазнина? Не пръска ли ужасно много?

    ОтговорИзтриване
  20. Ирина,разбира се,че пръска ужасно,ако тиквичката е изпържена в тиган с малко мазнина.Но като е в маслена баня няма проблем.А ефекта е следния - получава се топлинен шок,който прави хрупкава обвивка и така меката тиквичка,която обикновено се разкашва,става на хрупкав чипс.Ако имаш фритюрник е най-добре.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване