вторник, 22 септември 2009 г.

Шоколадова лава



Продукти за 8 бр.

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии

Приготвяне

* Стопете на водна баня шоколада,маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* за около 13 мин. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Като допълнение бих искала да кажа, че всяка фурна е различна. Поради тази причина десертът може да се изпече добре за 10 мин, както и за 15. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формите е твърда, а в средата при допир получите усещатено, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте сладкишите да поотдъхнат преди да ги обърнете и сервирате. Това ще предотврати опасността от разваляне на формата му. Десертът се поднася топъл, но не горещ.

Това е един изключителен десерт. Правих го вече няколко пъти. Много лесно се приготвя и е удобен,защото може да си стои във фризера ви и за го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. И в момента имам замразени сладкишчета. Препоръчвам ви го наистина горещо.




227 коментара:

  1. А аз благодаря на Йоли за шоколадовата фантазия на Лаура.И понеже обожаваме натурален шоколад смятам ,че и на нас ще ни стане любим Поздрави!Изпращам ти една друга фантазия-дано ти хареса!https://www.vbox7.com/play:b74b9f08

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастично, Йоли, като всичко което излиза от твоите ръце ! на тези сладости малката ми дъщеря е майсторка и тя страхотно ще се израдва на тази рецепта !
    Поздрави
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, това е невероятно сладко мечтание! Невероятно изкусително и примамващо! И както винаги поднесено с много стил и любов!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    наистина този тип десерт е фантазия.
    Поздрав за Лаура и за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви,момичета.Всъщност,наистина големите аплодисменти са за Лаура.При нея всички неща са вълшебни.Опитайте дасарта - изключителен е.

    ОтговорИзтриване
  6. Разбито сърце за десерт?!

    Йоли! Как може да си толкова лоша!

    Но пък е пълно със шоколадче...хмм...май и аз бих го направил... :)

    ОтговорИзтриване
  7. Драго,какво приказваш ... че това е сърце,което прелива от любов.Направи го,няма да съжаляваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, много интересна рецепта! Може ли да ми кажеш колко броя излизат от предложената доза?

    ОтговорИзтриване
  9. О,да....много правилно.Забравила съм да напиша колко формички излизат от този десерт.Благодаря за напомнянето.Веднага ще го добавя към рецептата.Но и тук да кажа - рецептата е за 8 бр.от алуминиевите формички за еднократна употреба.Аз ги правя и в едни купички за крем карамел.Те са по-големи и от тях излизат 6 бр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zdravei iskam da pitam moje li da se qde stydeno toes pravqgo dnes i ytre go izqjdam

      Изтриване
    2. Здравей и от мен. За съжаление, не. Можеш да го приготвиш и няколко дена предварително, но да го държиш в хладилника суров до изпичане. Самото печене и сервиране се прави в последния момент за да остане течна вътрешността.

      Изтриване
  10. Това е един от любимите ми сладкиши. Не знам обаче дали ви е известен факта, че го има без посочване на връзка към този сайт (поне доколкото аз видях), придружен със същите снимки и преведен на румъбски, и на адрес: http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/2009/09/prajituri-cu-inima-de-ciocolata.html

    ОтговорИзтриване
  11. Много благодаря за загрижеността ,анонимен. Да,известно ми е,че рацаптата я има в румънски сайт. Това е блог на моя приятелка Гета. Тя е получила моето разрешение да публикува рецептите и снимките ми в блога си.Не се безпокойте,всичко е коректно.Много ви благодаря за вниманието,прав сте да алармирате,защото има доста непочтени хора,които буквално крадат и рецептите и снимките без да попитат авторите им и без да посочат източника.Много ви благодаря,а рецептата наистина е страхотна.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,прекрасен сладкиш.Стана любим на моето семейство.Само питат дали има във фризера,за да изпека.Икогато там има място си зареждам винаги.И е удобно,защото ако дойде на кафе някой изневиделица имаш с какво да го почерпиш.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз ти благодаря,Михаела. Много се радвам,че сте оценили този превъзходен десерт.

    ОтговорИзтриване
  14. Мила, Йоли,

    десертът е превъзходен, стана любим на всички вкъщи, а на приятеля ми не му достигат и три броя наведнъж :) Чудесно е, че може да се замрази и изпече по всяко време . Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  15. Гале,много се радвам и много благодаря.Страхотно ме зарадва.И в къщи е много харесван този десерт - практичен и вкусен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, нямамдуми да изразя какви вълшебства приготвяш! Искрено ти се възхищавам!
    Имам няколко въпроса..дали ще се получи, ако намаля дозата на половина при положение, че искам да направя смес за 4 купички? Освен това проблем ли ще е, ако се увеличи захарта, а не сложа ванилиите? Шоколадът колко % трябва да е? Колко време могат да се държат в хладилника преди да се пекат,дали до 1 седмица или? И последно, при стопяването на шоколада, маслото и захарта се притеснявам да не ми се получи както един път правих и захарта се карамелизира и изхабих шоколада напразно.. можеш ли да ми кажеш как да избегна това и долу-горе колко време да ги стапям?
    Много се извинявам за всичките въпроси, но наистина искам да съм сигурна преди да го направя. Благодаря ти предварително и продължавай да ни радваш все така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно както винаги Йоли,чудя се дали не би се получило добре и с бял шоколад ?

      Изтриване
    2. Благодаря ти! радвам се, че ти хареса. Да, разбира се, може и с бял шоколад, но пропорциите ще са други. А и ще стане много, много сладко. Не съм правила, не знам точната рецепта. Може би е добре да потърсиш в нета.

      Изтриване
  17. Здравей и много благодаря за хубавите думи.Много си мила наистина. Не се пртеснявй за тоз десерт,наистина е много лесен и ще стане супер. Сега - по ред:

    Разбира се,че можеш да направиш пловината смес.Просто си изчисли продуктите на половина.Но тъй,като десертът може да стои във фризера месеци наред ще ти е удобно,ако го направиш в 8 купички.Така ще имаш превъзходен десерт като ти се хапва нещо сладичко.С други думи,можеш да го съхраняваш във фризера кат всеки друг продукт - зеленчуци,месо ... Не увеличавй захарта в никакъв случай.Напълно достатъчна е.шоколадът,който обикновено се ползва за готвене е 70%.Ако ти е горчив го замени с млечен.Но с тъмен 70% шоколад захарта е точно,дори е доста сладко.Ванилията си е изцяло въпрос на вкус.Може и без нея,ако не я обчаш. При стапянето на продуктите няма да имаш никакви тревоги,ако го правиш на водна баня.Лично аз ги стопявам на бавен огън в тефлонов съд и няма проблем.При теб очевидно е бил силен котлона и съда не е бил с незалепващо дъно и затова така се е получило.Но ,направ го на водна баня за да си сигурна.Това е.Дано не съм ти отговорила късно,но не бях в София тези дни.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Този десерт е за шокохолиците,просто превъзходен.Прихотвих го от миналата вечер за моите гости,толкова удобно.Всички бяха много впечатлени.Един перфектен завършек на вечеря с приятели!Благодаря ти Йоли за страхотните рецепти!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Нали,Лори?И аз точно така го усещам.Страхотен е наистина.Благодаря,че си го споделила с приятели.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления!Искам да попитам,могат ли да сипват в алуминиеви ф-ми за крем карамел? Благодаря за всички прекрасни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  21. Разбира се,Дани.Снимките,които виждаш са точно в старите ми алуминиеви формички за крем карамел.Просто в тях десерта става малко по-голям и съответно няма да излязат 8 броя,а 6.Благодаря ти за поздравленията.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! Направих този десерт днес и наистина съм очарована. Не мога да разбере къде обаче сбърках защото нищо не се разтече, а аз разрязах три веднага след като ги извадих от фурната. Ще се радвам ако ми помогнете

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Детелина.Много се радвам,че опита този десерт.Въпреки,че не се е разтекъл, пак е вълшебно шоколадов,нали? Проблемът може да е само в печенето. Много точно спазвай инструкциите за печенето и няма да имаш проблеми. Може да ти се стори недоизпечен и мек сладкиша,но не е така.Пробвай пак.Благодаря ти от сърце за доверието и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  24. А натуралният шоколад Clever,който е от Била става ли за рецептата ?

    ОтговорИзтриване
  25. Разбира се,че става. Както и всеки друг натурален шоколад. Разбира се,сами преценете качеството на шоколада. Лесно е - ако ви харесва за хапване ще ви хареса и в сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  26. Да, така е, но понеже по-горе видях, че си споменала, че шоколада трябва да е 70%, а този от Clever пише, че е над 56% и затова се почудих..

    ОтговорИзтриване
  27. Може ли да попитам ,колко долу-горе ч.ч. е 40 гр.брашно,защото нямам кухненска везна! :(
    Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
  28. Разбира се, Sinrarelka. 40г брашно са 2 пълни супени лъжици. Въобще не е фатално,че не са премерени точно.Сложи 2с.л. и готово. Успех.

    ОтговорИзтриване
  29. Йоли, някакви препоръки коя марка шоколад и колко % да се използва? Например, ти с кой ги правиш?

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  30. О,да,определено препоръчвам натурален шоколад 70%. Колкото е по-качествен,толкова по-добре,но това не е тайна за никого.Аз купувам белгийски шоколад за готвене от магазина в Редута на ул.Кадемлия 6.Има бял,млечен и натурален и цената е 13.50лв за килограм.Определено е много добър.Ако имаш възможност да си купиш от него въобще не се колебай.

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря ти за отговора :) За съжаление, не съм от София, така че мисля да заложа на Линдт, дано се получи :))

    ОтговорИзтриване
  32. О,недей миличка.Излишно е да даваш чак толкова пари за шоколад,който да сготвиш. Купи го,но си го хапни така.А десерта си го направи със Своге натурален.Става чудно!

    ОтговорИзтриване
  33. О, добре тогава. Още веднъж много ти благодаря, невероятна си!!

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, търсех рецепта за лава кексчета, защото гледах едно фамозно изпълнение по Фиеста ТВ и по същото време хапнах в един ресторант. Страшно се зарадвах, че Вие сте публикувала рецепта и на всяка цена ще заложа именно на Вашата рецепта. Ако позволите, имам няколко въпроса. Мога ли да направя Вашата рецепта в обикновени купички, не такива за еднократна употреба? И също не срещнах никъде дали ги пълните на 2/3 като мъфините. Предполагам, че бухват все пак. И последно - има ли голяма разлика във вкуса между този тип суфле/лава и онези, чиято вътрешност я правят посредством формички за лед в хладилника и я поставят сред тестото (дали добре обясних, кой знае :) Благодаря Ви! :)

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти Мила,че си решила да се довериш на тази рецепта.Няма да съжаляваш.Разбира се,че можеш да го направиш и в други купички.Аз си го правя в старите форми за крем карамел на баба ми.Никакво значение нямат формичките.Напълни си ги съвсем до горе.Не бухват,това не е суфле.В суфлето белтъците винаги се разбиват на снях преди да се прибавят,а тук айцата само леко се разбъркват.Нищо особено,много е лесно.За вкуса нямам идея дали е различен,но наистина ще се радвам да опиташ този и после да споделиш впечатленията си.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря за тази изчерпателност, Йоли! Толкова са красиви, но на този етап си почиват във фризера ми, защото следобед очаквам гости, които да почерпя с тях. Последен въпрос може ли? :) Колко време преди печене трябва да се извадят от фризера? Между другото намаслените стени посипах с какао (какво да направя, умирам си за тази съставка!:))
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  37. Мила Йоли, аз много пъти съм ти писала, колко много харесваме тези кексчета в нашето семейство.
    Вече и всички приятели за запалени и след всяко гости препращам линка ти, за да ги правят и те.
    Последният път не знаейно как едно кексче остана изпечено и неизядено- трябва да ти кажа, че на другия ден си беше все така хубаво. Шоколада вътре пак беше леко течен :)

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти Галче!Много си ми миличка! Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте, видях страхотната рецепта и ще се опитам още днес да я направя. Изчетох всички коментари и с риск да се повторя ще попитам отново за формичките за печене, тъй като аз разполагам със силиконови, а също и хартиени такива. Силиконовите използвах само веднъж след като ги закупих и честно казано много се затрудних с измиването им в последствие. Ето защо си закупих и хартиени, които да поставям вътре в силиконовите. Въпросът ми е мога ли да направя така с този десерт и трябва ли да правя нещо на хартиените форми? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей!Радвам се,ще опиташ този десерт.От сега си знам,че ще ти хареса.мисля,че няма да има проблем с хартиените форми, но за да си рахат може първо леко да ги намажеш с малко течно масло.Благодаря за милите думи и доверието!

    ОтговорИзтриване
  41. Йоли, направих това вкусно и лесно нещо, но за мен се оказа мисия невъзможна да го извадя от формичката. Направих ги във формичките за крем карамел, бяха изстинали когато се опитах да ги извадя, но се разчупиха, разтекоха, не успях. Трябва ли докато са топли да се вадят или няма значение? Меги.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти Меги.Много се радвам,че опита този десерт.Принципно няма значение дали формичките са топли или студени.Би трябвало да се извадят без проблем,ако са добре намазани и поръсени с брашно.Ама знам ли...то си зависи и от самата фурна.Може да е искало още малко да се изпекат.Не го мисли толкова - давайте с лъжички направо от купичките.Много е вксен,нали?Благодаря отново и весела Нова година.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  43. Честита Нова Година! Благодаря за чудесната рецепта. Само един въпрос имам - дали трябва да се размразяват кексчетата след като се извадят от фризера и трябва ли след като са били във фризера да се пекат по - дълго време? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  44. Йоли ,този десерт е невероятно изкусителен ,а представянето му е повече от прекрасен..с тая стичаща се лава уау..
    И аз съм решила да го направя ,но се колебая в какви форми да пека ,ако са за крем карамел ,сегашните са от по-дебел материал(не са тънки алуминиеви)и след като престоят във фризера ,не знам дали ще е достатъчно 10 мин за изпичане ..или за по-сигърно да използвам тези за еднократна употреба.Какво би ме посъветвала .
    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА,МНОГО ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!
    ГЕВИ

    ОтговорИзтриване
  45. Благодаря ти мила.Честита 2012 и на теб.Няма да се притесняваш за десерта. Направи си го наистина във формите за еднократна употреба. Като начало,че да не се тревожиш.После ще видиш,че няма проблем.Печи 12-13 мин.

    ОтговорИзтриване
  46. Аз имам само силиконови формички и ми трябваха към 15-6 минути печене за да стане точно.. Голямо значение ли имат материала и размера на формичките?

    ОтговорИзтриване
  47. О,да мила.И от формичките си зависи.Ако са по-дебели стените им,или са с по-голям обем наистина ще трябва малко да се увеличи печенето.Чудесно си се ориентирала.Благодаря ти много.Това е полезно за всички ни да го знаем.

    ОтговорИзтриване
  48. Много отдавна сте спечелили моето уважение като кулинар тъй като не е първата ваша рецепта,която пробвам.Направих десерта по вашата рецепта и стана наистина превъзходен,само вместо ванилия капнах няколко капки ромова есенция.Не за първи път обирам овациите благодарение на вашите рецепти,продължавайте да творите все с тази любов и страст към готвенето

    ОтговорИзтриване
  49. Страшно ми е приятно да чуя това!Благодря мила и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  50. Йоли, десертът е страхотен! Много благодаря за рецептата. Мисля поне веднъж седмично да се изкушавам и да изкушавам с една от твоите рецепти. :)

    Желая ти всичко най-хубаво!

    Поздрави, Лия.

    ОтговорИзтриване
  51. Лия,какво хубаво име!Благодаря ти много,страхотно се зарадвах!Да ти е сладко и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте Йоланта!
    Искам да споделя варианта на този десерт, когато е напълнен и с карамел.Оригиналната рецепта е на Rachel Khoo.Приготвя се карамел от 150гр.захар и се прибавят 150мл.течна млечна сметана.Карамелената смес и приготвените купички със суфлето се поставят в хладилника за 1ч.Преди печене с шприц се впръсква от карамела в суфлето.Пече се на 180* за 15мин.Ефектът от разтопения шоколад и тофито е невероятен.Опитайте!Поздрави Мария Димова

    ОтговорИзтриване
  53. О,Мария ... даваш изключителна рецепта. Невероятна е като съчетание наистина. Ще го пробвам непременно. Сигурна съм,че и останалите ми читатели ще го харесат.Благодаря ти от сърце.Винаги съм отворена за нови предложения и идеи.Радвам се като малко дете!Благодаря ти мила!

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте, Йоли!Тези сутрин ги опекох за 12мин на 220 градуса, но не се получи. И отгоре и отвътре си останаха течни, без коричка. Оставих ги за по-дълго време, при което и отвътре се втвърди и ефектът се изгуби. Печенето винаги ми е бил проблем

    ОтговорИзтриване
  55. Ах,много съжалявам. Фурните наистина са различни. Не мога да ти дам съвет. Правя този сладкиш много редовно и ниваги го пека 12-13 мин.на загрярта на 220*фурна.Пробвай да печеш 13-14 мин следващият път и то само с едно десертче.Да видим какво ще излезе.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  56. Здравейте искам само да попитам задължително ли е да се замрази сместа за 1 час или може направо да се пече?
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  57. Принципно е хубаво сместа да е добре охладена.Може и в хладилник да се държи,не е задължително да е фризер.Така се получава топлинен шок между много горещата фурна и студеното тесто.Предполагам,че това е целта.Но аз съм го правила и веднага след като го забъркам и си става екстра!

    ОтговорИзтриване
  58. Йоли,здравей! Ти си някакво чудо с уникални идеи и рецепти!
    Моля те,кажи ми! Първият път,когато направих шоколадовия триумф стана перфектен! Но след това вече за втори път се изпича добре отгоре, а отдолу не и когато го обърна отдолу е с дупка и потича.Незнам къде бъркам! Пека го както си казала, но нещо някъде бъркам. Освен даги слагам по-ниско ,за да се изпече отдолу?!Посъветвай ме,моля!

    ОтговорИзтриване
  59. Благодаря ти мила.Не съм чак такъв експерт, само по нюх го карам.Изобщо не разбирам от професионално готвене. Мисля, че белята е само и единствено в печенето. Сложи го на по-ниско и печи с 1 минута повече.Само от фурната е ,нищо друго, не се тревожи.Рецептата е толкова елементарна, че няма как да я объркаш.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  60. Здравейте,
    Благодаря за уникалната рецепта, но понеже аз съм съвсем начинаещ готвач, имам няколко въпроса за печенето. За градусите разбрах, но има ли значение дали печката ще е със или без вентилатор и къде точно трябва да се сложи решетката на фурната, за да се изпекат равномерно отгоре и отдолу?
    Благодаря предварително.
    Поздрави, Ели

    ОтговорИзтриване
  61. Ели,извини ме за закъснелия отговор, но не бях в София.Решетката по средата на печката и аз пека с вентилатор.Благодаря ти за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  62. Привет и от мен. За първи път опитох този десерт в един хотел в Смолян. Веднага поисках рецептата, но ми отказаха. (хотела е на мои приятели, но готвача не я давал). Започна едно търсене, което приключи с твоята невероятна рецепта. Въпросът ми е следният - всички 8 бр /или 6 бр/ в зависимост от формичките ли се пекат едновременно или за всяка по 12 мин. Благодаря за рецептата и не само за нея, а и за другите вкусотийки. Даниела

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей Дани.Обичам Смолян, обичам Родопите в цялата им прелест.Затова ще му простим и на готвача,нали?Сега .. няма никакво значение колко десертчета искаш да изпечеш наведнъж.Може да е само едно,или пък всичките.Времето и температурата за печенето е една и съща и в двата случая.12 - 13,максимум 14 минути печене.Зависи колко течна искаш да е вътрешността.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  64. Здравейте , Йоли :)

    Днес правих шоколадовата лава:)
    Да си призная , въобще не намазах формичките за мъфини( нямах единични алуминиеви и ползвах от онези "тавички' с по 6 големи гнезда ) с масло и брашно... пак станаха, малко се поразчупиха и изтекоха, но следващия път няма да ме мързи толкова:D ///
    Купих си книгата :) Страхотна е и с мн добро качество ! Мн е добра и с нетъпение чакам следващата. Моля за съвет каква марка тавичка за печене на торта да си купя ( от тези със свалящите пружини. Другото е ако си купя силиконови форми за лавата , то трябва ли да ги мажа с масло и ръся с брашно ?

    Благодаря предварително
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  65. Благодаря ти Чани.Много си мила и се радвам от сърце,че ти харесва книгата.Нямам определена марка за тортените форми.Да ти кажа,купувам си ги от някой супермаркет.Евтини са.Хубаво е да е с незалепващо покритие и това е всичко.И за силикона - специално за този десерт е добре да ги намажеш поне с малко масло.Няма брашно в него,което да ги стяга и за да ти е мирна главата си ги намажи.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  66. Gledamo u Srbiji vasu emisju Julisima, divno je, ja sam upravo napravila Шоколадов триумф, boznastven kolac, probala sam mnoge recepte za ovaj kolac ali mi je jedino ovaj uspeo, tako jednostvan a tako prekrasan , hvala draga Joli za ovu divotu koju ste podelili sa nama. Nadam se da cete razumeti ovo sto sam napisala na srpskom.
    Mirjana

    ОтговорИзтриване
  67. Драга ми Mirjana, близки са ни езиците,разбрах те прекрасно!Благодаря ти от сърце,мила!Радвам се,че ти харесват рецептите ми и че четеш блога.А това,че ги приготвяш ме прави истински щастлива!Да ти е сладко и добре дошла в България!

    ОтговорИзтриване
  68. Привет!
    И аз ще запретвам ръкави да пирготвя този десерт. :)
    Бих искала да попитам две неща - на вентилатор ли се пече и дали мога да използвам купички от крем карамел, понеже други нямам :))
    Ще бъда благодарна на бърз отговор! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  69. Ще се радвам да опиташ този десерт и после да ни кажеш дали ти е харесал.Лично аз го пека на вентилатор,но като се замисля,май само гювеча го пека в нормална фурна.Всичко си го правя на вентилатор,дори и хляба,а казват,че изсъхвал така.Знам ли?Разбира се,че можеш да си ползваш купичките за крем карамел,стига да са метални.Инаме рискуваш да се спукат от топлинния шок.Все пак фурната е много гореща,а десерта силно охладен.Благодаря за вниманието и ковентара и успех с десерта.

    ОтговорИзтриване
  70. Привет Йоли,
    когато направих за първи път това изкушение, го направих в старите форми за крем карамел на свекърва ми и в силиконови формички /поделих сместа, за да пробвам вариантите на печене/.
    И в двете стана страхотно, но установих /с учудване/, че за силикона иска около минута, минута и половина повече във фурната.
    Този десерт, обаче има един "недостатък" :(. При другите десерти правиш и изяждаш, а при този - мисълта, че във фризера има още, те тормози непрекъснато.
    Днес направих доза и половина и просто ще се отдам на изкушението.
    Ето и двата варианта от първия опит - не изглеждат красиво, но бяха мнооогоооо шоколадови и вкусни. Първото е в форма за крем карамел, а второто е в силиконова /затова казвам, че на силикона му трябва малко повече време за печене/.
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152262987316&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=437152292987313&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3&theater
    Поздрави Дани

    ОтговорИзтриване
  71. Леле мале,как се е разтекъл шоколада. Истинска лава!Благодаря Дани за доверието и хубавия коментар.Много си мила.Благодаря и за споделеното относно формите за печене.Това е много полезно инфо и за мен,и за останалите.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  72. Здравей, Йоли!

    Сега виждам тази изключителна рецепта и се чудя как съм могла да я пропуснала досега. Редовно следя прекрасния Ти блог и съм приготвяла доста от нещата тук. Винаги всичко се е получавало перфектно, за което Ти Благодаря от сърце :-)
    Сладкиша изглежда много фин и нежен, затова бих искала да Те попитам (същия въпрос преди малко ти зададох и за медено- портокаловия кекс) дали да използвам миксер, когато прибавям брашното към шоколадовата смес? Междудругото този сладкиш ми се струва, че е подобен на шоколадовата тарта, за която ти писах, че вчера я приготвих и стана много вкусна. И тя се пече малко и стана с приятна хрупкава коричка и мека отвътре.
    Желая Ти весели и щастливи празници :-)

    ОтговорИзтриване
  73. Благодаря ти мила.Това е един от най-хубавите десерти,които човек е измислил.Непременно го направи.Много е лесен и адски изискан като вкус.За този сладкиш изобщо не ти трябва миксер.Давай само с бъркалката.Казвам ти,много е лесно всичко тук.Да ти е сладко и да ми пишеш после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  74. А бе, Шоколадова жено! Можеш да гътнеш читателите си само с любовта към готвенето, дето струи от теб. Отделно, че не вярвах някога да се завтека да купувам точно кулинарна книга, обаче и това ще ми се случи днес, следобед. Гледала съм те в предаване ( случайно избран ТВ канал) докато бях в един драконовски режим на отслабване ( Dюкан. Онези, които са минали през това, знаят за какво говоря) Половин година, бях готова да продам цялата си безсмъртна душа за парче шоколад или хапка мазна баничка! Странното е, че щом нощем, преди заспиване, пуснех репетето на предаването ти, вместо да озверея от желание за нормална храна, ми действаше адски успокояващо. За това - поклон и благодарност!
    Dнес, понеже здраво ме е гепила идеята да впечатля любим мъж с десерт, ровнах Мрежата, за да намеря твои рецепти. Шоколадовата лава ще я направя ( и още как!) ако и да се наложи да опитвам цял ден, докато стане както трябва.
    И исках твоите рецепти, защото всъщност това е поезия в кулинарията, а не просто необходимите продукти и описание на действието.
    С цялата ми благодарност : Чумата

    ОтговорИзтриване
  75. И аз като се разроша, особено сутрин ставам една много симпатична чумичка. Така ме развесели това име,супер яко е.Благодаря ти за всички хубави думи,много си мила наистина.Спри да се занимаваш с тузи глупави диети,да не говорим пък за Дюкан...ужас.Просто си балансирай нещата,така ще можеш да похапваш от всичко,което желаеш.Бих ти препоръчала да обърнеш внимание на Занота на Бари Сиърз.Извини ме,не се намесвам,просто ме е яд като чета,че си била на Дюкан.Та...да ти е сладко и с лавата,и с другите неща,които си харесваш тук.Добре си ми дошла и да ви е сладко на двамата с любимия.

    ОтговорИзтриване
  76. Zdraveite. Izvinqvam se,che ne izpolzvam kirilica, no sym prez mobilniq telefon. Vchera pravih tozi unikalna lava...spazih vsichko kakto si mu e po recepta. Na 220 gradusa, 10-11munuti, no kogato reshih da gi izvadq ot aluminievite formichki , vsichko se razteche. Vyprosyt mi e, da ne bi smestta da e bila mnogo v kupichkute? Dogore li trqbva da sa pylni. Kogato gi izvadih it furnata imaha perfektna korichka, no mnogo tynka i beshe zapochnala da pochernqva i za tova ne gi ostavih, da ne izgorqt. :(
    S uvajenie, Iva

    ОтговорИзтриване
  77. Иве, малко е дошло печенето . Ище 2 минутки е искало. Всяка фурна е различна, печи ги пи 13 минути, мисля, че ще е добре. Благодаря ти, че опита.

    ОтговорИзтриване
  78. Проблема с недопичанета може да стане и от некачествено масло. Последната партида я развалих с някакво глупаво масло (холандско - мисля , че беше). Маслото , с което съм пробвала и стана е с - президент или верея

    ОтговорИзтриване
  79. Здравейте,
    Унас този сладкиш го правя често, но искам да споделя и наблюденията ми защо не се запича. Последната партида , която правих беше с масло холандско - 200 гр. Това ме и поблазни , че е точно грамажа, който ми трябва нооооо.......... УЖАС те не се обвиха с хрупкава коричка а останаха недопечени или не се разтичаха :( Изпробваното масло, с което наистина става е на президент или верея.

    ОтговорИзтриване
  80. Благодаря ти Венера.Може и да си права за маслото,не съм се замисляла.И сигурно е така,защото мисля,че съставките за тази рецепта са точни.Поне аз не съм имала провал досега.Обикновено купувам немско масло,президент ми идва скъпичко,не,че другото е евтино де...Благодаря ти още веднъж,че ни обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  81. Страхотни!!!!! Лесни и много,много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  82. Напълно съм съгласна,Ани. Лесно и вкусно е. Благодаря ти, че опита. да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  83. Благодаря ти Йоли, това беше много леко, вкусно и красиво.
    но мисля че иска оште совсем малко сол да се сложи към тесто, за да е по-силен вкус на шоколада, и иска малко повече печене във силиконови форми, около 15м.
    Поздрав

    ОтговорИзтриване
  84. Ами да,абсолютно правилно е това за солта!Все я пропускам,а тя е много важен фактор.Наистина подчертава вкуса,благодаря ти за съвета.Поздрави и от мен Никола,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  85. Здравей, Йоли :) Често си печеля хвалби с твоите рецепти!
    Искам да те попитам дали мога да ги пека в форми за крем-карамел ,които са от старите стъклените? Като мисля да сложа само сместа във фризета за 1 час и после да я излея във формичките, и да пека. Мислиш ли ,че ще стане?
    Притеснявам се за сладкишчетата, защото ще ги правя като извинение към половинката :D
    Поздрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
  86. Теди,няма проблем,ще стане предполагам,но в никакъв случай не замразявай формите.Изобщо не ги охлаждай.Даже като си направиш сместа я сипи леко топла в добре намазани чашки и поръсени с брашно.За съжаление,ако я сипеш наистина топла маслото и брашното по формите ще се стопи и ще се свлече.Имам опасенията,че после няма да можеш да обърнеш сладкиша,но това не е важно.И да го сервираш в купички ще е идеално.Казвам ти всичко това,защото се притеснявам,че ако замразиш формите и сгорещиш фурната ще се спукат със сигурност.Затова давай така,не охлаждай.Аз често го правя като нямам време за охлаждане.Получава се изеално,даже незнам защо пък трябва да се охлаждат,но просто по рецепта си беше така.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  87. Привет! За първи път опитвам тази рецепта и избрах майсторлъка на Йоли, защото е направено с много опит и любов. И всичко се получи чудесно!!! Благодарим всички! Пекох в чашки за кафе - за възрастните средно големи, за децата от малките чашки - хем се опече по-добре, хем стана по-малко като количество. Намазани с масло и охладени, чашките много лесно "пуснаха" кексчетата. Но сложих малко повечко брашно, защото още при смесването ми се видя много рядко. Към 4-5 големи лъжици, да стане гъсто като студен мед (като консистенция, да се навива на лъжицата). Но исках да кажа на Теди, че ако охлади сместа преди да я сложи в купичките, тя ще стане твърда и няма да може да я налее после. За това първо се слага в купичките, после се охлажда. Най-добре в керамика, тя носи на топло и студено. Вече пробвах. Чудесна лесна и много сладка рецепта. Благодарим ти, Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  88. Благодаря ти Светле.Много ме радваш,да знаеш!Седя си сега и се усмихвам.Благодаря ти отново и отново.

    ОтговорИзтриване
  89. Здравей, Йоли! И у нас този десерт стана любим на всички, включително и на приятелите ни. Първа го направи дъщеря ми, която е на 17 години. Бяхме пробвали такъв десерт в едно кафе и бяхме очаровани от вкуса му. Един ден дъщеря ми влетя в кухнята с торбичка продукти и ми заяви, че ще прави този супершоколадов десет. Аз погледнах с недоверие, но не спрях. И добре, че е така. Нямах представа, че това вкусно изкушение се приготвя толкова лесно! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  90. Аз ви благодаря и на двете,особено на малката.Така ме усмихна,благодаря ти от сърце!Много се радвам,че е станал хубав десерта,наистина е страхотен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  91. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  92. Брех,що така? Илиянка,само в печенето е тайната.Достатъчно дълго си пекла според мен.Трябва малко да оставиш да се стегне,да изстине.Не го обръщай докато е много топло,изчакай да изстине.Можеш да увеличиш времето за печене с 1-2 минути,всяка фурна е различна.Ще пробваш пак,нали?Ако си замразявала десерта го остави да се размрази,не го слагай леден.И това може да помогне.Благодаря ти,че опита.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  93. здравейте!!искам да питам може ли да се изпекат в силиконови формички,понеже не разполагам с алуминиеви,или резултата няма да е същия???благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  94. О,същия ще е.Не се тревожи.Давай със силиконовите.Само ги остави да изстинат преди да извадиш сладкишите.И си намажи формите с масло и брашно за всеки случай.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  95. Страхотен десерт,Йоли!

    Правих го веднъж и ще продължавам...
    Йоана

    ОтговорИзтриване
  96. Много се радвам,Йоана.Благодаря ти,да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  97. Йоли привет от далечна Холандия. 24 китчен е любимо предаване. Радвам се, че сте част от него. Днес реших да направя този десерт, защото искам да го предложа за Коледа. Опитвала съм го във Варна преди няколко години и беше страхотен. Не съм го пекла още, защото чакам да изстине, но имам проблем - захарта ми не се разтапя в шоколада. Не смея да го загрея на повече от 50 градуса за да не се пресече. Виждала съм пресечен шоколад и не рискувах. Не знам какво ще стане след печенето. Смятам да използвам тефлонова форма за печене на мъфини. Как да разтопя захарта за да се разтвори в сместа от шоколад и масло? Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  98. Благодаря ти Диди.Много се радвам,че харесваш рецептите ми.Добър десерт си избрала,наистина е много фин и изискан като вкус.Изобщо не я мисли захарта.Аз никога не я стопявам напълно,не е нужно.След това влагата в сместа и температурата при печенето идеално вършат тази работа.Просто ги разбъркай на котлона докато се стопят маслото и шоколада,а захарта изобщо не я гледай.Весели и щастливи празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  99. Йоли, токущо ги хакнах във фризера и след час-два ще се пекат! Децата вече са ти благодарни. Облизват тенджерата и са омазани до ушите! :)))
    Поздрави
    Демир

    ОтговорИзтриване
  100. Здравейте,Йоли.Направих шоколадовата лава и в момента е във фризера,та въпроса ми е,след като извадя от фризера трябва ли да я размразявам преди да я пека?

    ОтговорИзтриване
  101. Здравей и ти.Честно да ти кажа,няма никакво значение.Добре е десерта да е охладен,може и направо замразен да го печеш.Аз много често правя така.Написала съм да се замрази по две причини.Така беше по рецептата,по която го направих.И второто е,че е много удобно да си имаш замразен готов десерт в къщи и когато ти дойдат неочаквани гости,или ти се дояде нещо сладичко да си го извадиш и изпечеш.Десеертът се изпича много добре и като е съвсем пресен,така че,сама реши.Наистина няма значение,всякак е добре.Надявам се да ви хареса,благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  102. Здравейте! Първо да кажа, че десертът наистина изглежда уникално!! :)
    От много време искам да направя шоколадово суфле, но това изглежда по-лесно, а не се съмнявам, че е и също толкова вкусно :)
    Исках да попитам само дали може да се ползва млечен шоколад, за да е по-сладък, а не толкова горчив десертът? (аз просто не си падам много по натуралния шоколад)
    Благодаря!
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  103. Благодаря много,ще се радвам,ако опиташ десерта.Разбира се,може и с млечен шоколад,но пропорциите трябва да са други.Млечният шоколад има по-малко какаова маса от натуралния,има мляко и това го прави по-мек.Стяга доста по-трудно.Това едно.А другото е,че категорично не бих препоръчала друг шоколад освен черен,особено за този десерт.Не съм и чувала някой някога да го е правил с млечен или бял.Тук се залага на много силния шоколадов наситен вкус,като експлозия е.В десерта има и много захар,изобщо не е горчив,даже е по-сладък отколкото е по моя вкус.Предлагам ти да опиташ 1/2 доза така,както е по рецепта.Ако не ти хареса и ти е горчиво следващият път го направи с млечен.Става ли?Но аз знам,убедена съм ,че ще се влюбиш в този десерт.Не напразно има такава слава по целия свят. Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  104. Благодаря за отговора! :)
    Направих десерта, както каза, с натурален шоколад - замислих се, че има и захар в крайна сметка и знам, че млечния е доста по-различен като консистенция... но както и да е, получи се вълшебно!
    Благодаря отново!! :)
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  105. Аз благодаря,Алекс.Много се радвам,че ви е харесал десерта.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  106. Направих суфлето. Получи се от втория опит (първия път не успях да го изпека, както трябва). Фантастично е! И в никакъв случай не му липсва сладост, дори напротив - мъжът ми каза, че е прекалено сладко.

    ОтговорИзтриване
  107. Много се радвам Светле.Благодаря ти,че го опита.Няма никакъв проблем,спокойно можеш да намалиш малко захарта.И аз точно това казвах по-горе на Алекс,че никак не е горчив десерта,напротив.Да ви е сладко все пак на всички.

    ОтговорИзтриване
  108. Уникален! Рецептата е спазена абсолютно точно за превъзходно шоколадово суфле!

    ОтговорИзтриване
  109. Много се радвам,че ти е харесал десерта.Не е суфле,но наистина е много хубав.Браво на този,който го е измислил.Благодаря ти за милите думи и доверието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и аз ще споделя своя опит.Направих всичко по указанията, но ползвах смес за безглутеново брашно и изпекох само 1 брой за 12 минути, но се разтече.Следващият път ми се струва, че ще трябва да увелича малко брашнената смес, а сега си мисля да увелича малко времето за печене.Но така или иначе, единия брой беше буквално глътнат от съпруга ми , който е основният дегустатор...тъй , че дори и в течен вид ще се насладим на страхотен вкус.Възхитена съм от любовта и търпението Ви и искренно се наслаждавам на всичко което творите!!!!
      Петя

      Изтриване
    2. Много се радвам, че опита, Петя. Благодаря ти! Нямам представа как се държи безглутеновото брашно. Никога нищо не съм правила с такова. Ще трябва сама да си го нагодиш. За печенето - при моята фурна това са минутите, за които се изпича сладкиша. Правила съм го в други фурни и е различно. В някои иска още минутка, в други минута по-малко ... Май и това ще трябва да си нагодиш сама. Много, много ти благодаря още веднъж!

      Изтриване
  110. Здравейте и от мене! Изчетох всичките коментари относно великолепния десерт на Йоли. Сега вече се наканих да го направя и аз,но въпросът ми към Вас е дали ще е проблем да разделя белтъците и жълтъците и да ги разбия по отделно,заедно със захарта и след това да ги смеся всички заедно? (Надявам се да сте разбрали въпросът ми :D)
    Много благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти. Много се радвам, че ще опиташ десерта. Това е нещо много вкусно и лесно и съм сигурна, че всички в къщи ще останете доволни. Да, чудесно разбирам въпроса ти. Разбира се, че чожеш да го направиш, но защо? Ако целта ти е да е по- пухкаво, разбирам. Но ще получиш шоколадово суфле, което след изпичане ще спадне като всички суфлета. Самата дума на френски означава точно това - издувам се и спадам. Няма да имаш течна вътрешност, но ще е леко, ефирно и също адски вкусно. Ти си прецени какво искаш да получиш като краен резултат. Ка мого места можеш да срещнеш този десерт под името Шоколадово суфле, което е напълно грешно. Лавата, кактоаз я наричам и суфлето са две коренно разчични неща. Благодаря ти и успех.

      Изтриване
  111. Здравей ,Йоли? Тъй като нямам везна у дома , би ли споделила 140гр. захар колко с.л. са ? За брашното прочетох малко по-нагоре , че е 40гр=2с.л.!
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деси. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Нямаш проблем с мерките. Това не е сладкиш, на който му трябва чак такава прецизност. 1 с.л. захар, по-препълнена е 20г. Сама си прецени. Можеш спокойно и по-малко да сложиш, ако не обичате много сладко. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ десерта.

      Изтриване
    2. Ели, не се кахъри изобщо! Ще го улучиш, не е толкова трудно. Направила си идеално сместа, просто трябва да нагодиш печенето. Зависи и от самата фурна. Аз пека точно 13 минути с вентилатор. Някои хора за 15, други за 12 минути. Може би си и препълнина малко формите. Не се отчайвай, опитай пак. Благодаря ти за доверието, стискам палци за следващият път!

      Изтриване
  112. Здравей Йоли Искам да попитам след изпичане и изтиване лавата втвърдява ли се или пак се разтича ? Благодаря ти за прекрасните идеи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не, като сладкишът изстине и течната вътрешност се втвърдява. Не като изпечено тесто на какс, разбира се, а кремообразно. Пак е много вкусно, но леко топъл сладкиша е разкошен. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  113. Благодаря за страхотната рецепта! Току що ги опитахме и са направо страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мигленче. Много се радвам! Това наистина е един превъзходен десерт! Да ви е сладък!

      Изтриване
  114. Ирина Михайлова23 март 2015 г. в 15:49

    Знам, че класиката е с натурален шоколад, но исках да попитам дали сте опитвала с млечен, или пък микс с черен и млечен? А дали би се получило с бял?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да ти хареса, Ири. А и нищо няма да стане с бял шоколад. Той няма какаова маса, а само какаово масло и мляко. Ще се разпадне, няма какво да го стегне, брашното в рецептата е малко, яйцата надали ще свършат дотолкова стабилна работа. С бял не опитвай. С млечено може би да, макар и неговата какаова маса е малко. Много сладко ще стане, няма да е добре. Заложи на сигурното, ако ставаше добре със сигурност щеше да се прави навсякъде по света.

      Изтриване
    2. Ирина Михайлова24 март 2015 г. в 10:32

      Благодаря ти за скоростния отговор, права си, логично е да е така :) Много обичам този десерт, но само по заведения го поръчвам, сега ще опитам да го направя и аз. Най-много ме "плаши" изваждането от формичките, но ще го направя в еднократни алуминиеви и ако не искат да се отлепят ще мога да ги разкъсам ;) Бъди здрава!

      Изтриване
    3. Не се тревожи, Ири. Ще стане добре. Намажи си добре формите с масло и ги поръси с брашно и няма да имаш проблеми. Печи десерта охладен на силна температура за 12-13 максимум до 15 минути. В това е тайната, няма нищо сложно. Успех и чакам да се похвалиш.

      Изтриване
  115. Страхотен десерт,много благодаря за прекрасната рецепта:)Направих го два пъти и стана страшно вкусно,всички които го пробваха го харесаха много:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Цвети. Това наистина е един много хубав десерт. Благодаря ти! Светли Великденски празници ти желая!

      Изтриване
  116. Здравейте днес и аз направих този десерт наистина е страхотен който не го е правил няма да сгреши ако го направи.Поздравления Йоли правиш невероятни десерти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Петя. Този десерт наистина си заслужава да се опиита. Много се радвам, че ти се хареса и на теб. Много ме зарадва, благодаря ти за доверието!

      Изтриване
    2. Направих го за първи път,просто е уникален.Имах гости които трябваше да впечатля.Благодаря Йоли за страхотната рецепта! Имах невероятен успех!

      Изтриване
    3. Много се радвам да го чуя, Пепи. Страшно ме радваш! Благодаря ти!

      Изтриване
  117. Коментара на приятеля ми като ги опита: Брутални са!
    (нямам какво да добавя)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха, Дани. Това е и коментара на моят син. Много ви благодаря и на двамата.

      Изтриване
  118. Крах от но шоколадово изкушение.Дъщеря ми си хапва по 2 😊😊

    ОтговорИзтриване
  119. Да, определено е така. Лесно се прави, бързо става, а е изключителен на вкус. Много ти благодаря! Да му е сладко на детето, а и на всички останали.

    ОтговорИзтриване
  120. Здравейте.И аз го приготвих.Не ми се получи по форма,но на вкус е уникално!!!Много хубава и лесна рецепта! Ще си купя по подходящи формички и пак ще си го правя,защото е невероятно вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за доверието! Много се радвам, че опита десерта и ти хареса. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  121. Здравейте. Приготвих го или по точно се опитах. За съжаление не ми се получи. Приготвих го в купичките за крем карамел които имам. Спазвах точно инструкциите за печене, но проблемът дойде когато реших да го обърна в чиния. Разтече се изцяло и по скоро излеждаше като течен шоколад отколкото като суфле. Възможно ли е да съм сложила по-малко брашно от колкото е нужно или пък шоколада който използвах да не е ОК. И чакате ли малко след като го извадите от камерата или веднага пъхате във фурната. Бих искала да опитам отново затова моля за съдействие. (Ако коментарът ми се повтаря моля за извинение просто не го видях след като потрърдих). Рецептата изглежда страхотна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Иве. Благодаря ти, че опита. Не се притеснявай изобщо, нищо не си объркала. Просто е трябвало да печеш още 2-3 минути, не повече. какво да ти кажа,всяка фурна е различна. При едни фурни 10 минути стигат, при други 12, а при трети до 15. Аз онзи ден правих лавата в чужда фурна. Не я знаех как пече и нямаше как да и се доверя като на моята. Наглеждах ги след десетата минута. Отгоре трябва да има плътна твърда и изпечена коричка, но като пипнеш с пръст в средата трябва да усетиш, че е меко и вътре е кремообразно. Като ги сервираш ги изчакай да се поохладят леко. Не е добре да са горещи. Опасността да се разпаднат, ако ги обърнеш горещи е голяма. Десертът се яде топъл, но е и горещ. За фризара - той по-скоро е едно голямо удобство. Така винаги можеш да имаш готов хубав десерт при неочаквани гости. Достатъчно е чашките да са само охладени, а не замръзнали. Ако са ми в камерата правя така: изваждам ги и пускам фурната. Те стоят и се отпускат леко само докато се загрее фулната, не повече. Та това е. Ще се радвам, ако не се откажеш. Това е един от най-хубавите десерти на света. Благодаря ти отново за доверието.

      Изтриване
  122. Благодаря за рецептата. Вчера ги правих и се получиха много добре. Аз пекох 7 мин. (предполагам зависи много от фурната ) и се получиха перфектни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Много зависи от фурната. При всяка е различно. Аз съм пекла сладкиша в различни фурни и времето никога не е едно и също. Наблюдавам ги и това е. Много, много се радвам, че се е получил хубав десерт. Благодаря от сърце!

      Изтриване
  123. Здравей Йоли!
    Аз също съм голяма почитателка на този десерт. Преди години работих за Carnival Cruise Lines, там го наричат Chocolate мelting cake и е голям хит за гостите. Единствената разлика е, че в тяхната рецепта захарта се разбива с яйцата, а кексчето се сервира в керамична купичка с топка ванилов сладолед отгоре, което някак омекотява вкусът на шоколада да не е толкова натрапчив. Аз смесвам 55% и 80 % шоколад и се получава перфектно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  124. Най-накрая се наканих и аз да го направя това изкушени и се получи уникално! И въпреки , че моята печка е на възраст горе долу колко мен , спазвах указанията и стана разкошен :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер много се радвам! това наистина е хубав десерт и си заслужава да се опита. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  125. Моята смес излезе за 11 формички, колко време трябва да ги задържа във фурната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи от фурната. В моята се получават добре за 13 минути. Все пак ги следи, като отстрани се отделят, а в средата е меко и течно, махай ги. Благодаря, ще се радвам, ако ти харесат.

      Изтриване
  126. Йоли,на мен захарта не ми се стопи!На какво може да се дължи това?Като се похапва се усеща.Благодаря предварително,Ники!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ники. И след изпичане ли не се стопи? Странно наистина. Може би захарта е била от едрата. Има една на толкова големи кристали, че са страшно упорити и трудно се стапят. Няма друга причина, само в захатра може да е проблеми. Благодаря ти, че опита рецептата. Надявам се да ти е харесала.

      Изтриване
  127. Благодаря за вниманието,ще го направя отново с по-финна захар,защото е много вкусно!Поздрави! 🙂

    ОтговорИзтриване
  128. Страхотна рецепта! Получават се идеални вече няколко пъти.
    Поздравления и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  129. Много вкусен десерт са измислили тези французи, нали? Аз ти благодаря за доверието и хубавите думи. Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  130. А който няма 220С на фурната как да пече?
    И веднага след като извадим от фурната ли да ги вадим и от формата или да ги оставим да се охладят?

    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега ме хвана абсолютно неподготвена! Преди години имах фурна с 4 степени, но мислех, че вече всички фурни са с термостати поне до 250*. Мога да ти предложа да загрееш на най-силно фурната и така да печеш. Няма да е трудно, ако наблюдаваш. По ръбчетата сладкишите започват да засъхват и леко да прегарят, но в центъра трябва да са влажни и съвсем меки. Като пипнеш с пръст да имеш усещането, че е сурово. Трябва да е така за да може след като се охлади леко сърцевината да остане течна. От формите е добре да се извадят след като се поохладят, но все пак да са леко топли. Но не и врели. Много ще се радвам да опиаш и да ти хареса. Благодаря ти!

      Изтриване
  131. Здравейте, Йоланта! Страхотен десерт - направих го, бих казала, че се и получи. Притеснява ме само едно - отвън не стана като коричка, а по-скоро остана леко желиран, макар че съм спазила пропорциите (според мен). Не е недопечен, тъй като го направих на 2 пъти - единият път малко съм попрекалила с минутките и вътре не беше с течен център, но пак желиран. Дали имате какво съм объркала, за да се получи така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диди. Това може да се получи само от печенето. Наистина фурната трябва да е много силна, да "грабне" тестото изведнъж и да му направи нежна обвивка и течна вътрешност. Всяка фурна е различна, знам. Аз съм правила този десерт десетки пъти в най-различни фурни. Е, винаги ми става разцличен. Така че, според мен печенето е причината. Иначе няма какво да объркаш, няма по-лесен десерт от този. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  132. Мария Вълчева29 март 2016 г. в 18:44

    Здравей Йоли! Дали ще се получи, ако вместо шоколад сложа течен шоколад нутела? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, чество да ти кажа, незнам какво ще се получи. Има само един начин да разбереш, нали знаеш? Ако искаш пробвай с малко количество. Ще бъде интересно и за мен, и за всички читатели тук, ако споделиш какво се е получило.

      Изтриване
  133. Привет, Йоли! Благодаря ти,че споделяш с нас тази невероятна рецепта!
    Тъй като съм начинаеща в пекарството, бих искала да те попитам няколко въпроса относно приготвянето на този разкош :)
    1. На каква височина трябва да са поставени формичките във фурната (по-надолу/по-нагоре) ?
    2. Ще се изпекат ли само с горен и долен реотан ,без вентилатор?
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за доверието и хубавите думи. Не се притеснявай, че си начинаеща. Всички сме били и все още сме за куп нови рецепти. Ще се радвам да опиташ сладкиша, много горещо го препоръчвам.

      1. Аз пека в средата на фурната с вентилатор.
      2. Да, разбира се, че ще изпекат и без вентилатор. Никакъв проблем!

      Сега нещо от мен: не е нужно да замразяваш десертите, може само да ги охладиш в хладилника, а може и изобщо да не го правиш. От опит се убедих, че няма значение. Замразяването е просто едно удобство. Така имаш под ръка винаги готов сладкиш.

      Фурната ти трябва задължително да е предварително загрята. Като минат 10 минути наблюдавай сладкишите. Много бързо се стягат след това, а целта е сърцевината им да е течна. Ще познаеш лесно - отстрани хващат ръбче, коричка. А като пипнеш леко с показалец в средата трябва да усетиш, че е меко и течно. Това е. Около 13 минути би трябвало да са достатъчни, макар всяка фурна да е различна.

      Успех ти желая и да ти е сладко!

      Изтриване
  134. Здравей,мила Йоли! Искам да черпя в офиса с невероятния сладкиш,който вече много пъти съм приготвяла. Трябва да го изпека предния ден,но ако го съхраня до следващия в хладилник,сърцевината ще се втвърди и ще се загуби ефекта. Смяташ ли,че могат да пренощуват на стайна температура,без да се развалят(има яйца,но пък и доста захар,която е консервант...)? Как мислиш? Много благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо му няма и два дена да го държиш, че и повече на стайна температура. Изобщо не се притеснявай. Давай смело. Искрено се надявам все пак да е мек отвътре дори и като е изстинал. Много ти благодаря, радвам се, че ти харесва сладкиша. Да ви е сладко на всички в офиса!

      Изтриване
  135. Всички бяха очаровани! Течната част малко се посгъсти,но нищо фатано:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Рали. Радвам се, че на всички им е харесал десерта. Днес публикувах още един вариант на този сладкиш. Ако обичаш свежестта на лимоните, погледни рецептата.

      Изтриване
  136. Здравей, Йоли :) Вчера направих това шоколадово изкушение. На всички много им хареса! А аз дори го сънувах снощи :) Нямах търпение да стана сутринта и пак да усетя вкуса му :)

    ОтговорИзтриване
  137. Здравейте,започнах да правя тази вкусотия и усещам,че занапред ще я правя доста често.Исках само да Ви попитам,когато печете,на вентилатор ли печете или без???Мисля,че има значение и не знам как ще станат по-добре.Съжалявам ако въпросът ми се повтаря,но има доста коментари :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много ще се радвам! Надявам се да ти хареса този десерт. Да, аз си пека всичко на вентилатор. Никога не съм пекла без и те мога да ти кажа дали става по-добре. Но с вентилатор се получава добре. Благодаря ти много и да са ви сладки тези великолепни сладкиши!

      Изтриване
  138. Здравейте,искам да попитам веднага ли трябва да се консумира или може след един час например.Извинявам се за въпроса предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Няма защо да се извиняваш за въпроса, напълно нормален и логичен е. Разбира се, че може. Няма никакъв проблем, стига десертът да не е оставен на много студено място. Пак ще е хубав, но течната вътрешност ще се втвърди, ако е на студено. Бих те посъветвала, след като го изпечеш да го махнеш от горещата фурна веднага. И след като фурната поизстине, но да е топличка, върни десертите вътре. Те ще останат приятно топли, няма да се стегне течната вътрешност и ще са много вкусни. Ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря за доверието.

      Изтриване
  139. Здравей, използвам много от твоите рецепти. За мен е удоволствие, както и за цялото ми семейство. Имам нужда от малка консултация! Купих си скоро стъклени купички за крем карамел. Искам да знам мога ли да ги използвам за мъфини и суфле!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марте. Много си мила! Радвам се, че ти харесват рецептите ми!

      Мисля, че няма да имаш проблем. Това би трябвало да са огнеупорни купички. Предполагам, че са от йенско стъкло. Само да не са прекалено ледени като ги слагаш във фурната, имам предвид да не са от хладилника.

      Изтриване
  140. Здравейте искам да попитам лава кейк може ли да се приготвя в силиконови формички. Мерси предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти. Да,разбира се, че може. Но независимо, че е силикон, намажи ги все пак с масло и си ги поръси с брашно. За сигурност. Ще се радвам, ако ти хареса десерта. Благодаря ти.

      Изтриване
  141. Аплодисменти и голямо БЛАГОДАРЯ за рецептата ! Пекох в уред Air Fryer на PHILIPS загрят на 200* за 9 минути . Получи се и съм много горда !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сериозно!? О, това е супер, благодаря ти, че го споделяш. И аз имам същият уред и не съм посмяла досега да опитам там. Много, много ме зарадва. Благодаря ти за хубавия коментар! Весели празници!

      Изтриване
    2. Весели и вкусни празници !

      Изтриване
  142. Здравей Йоли! Отдавна се изкушавам от приготвянето на сладкиши и торти, но все нещо не ми се получаваше, докато не намерих блогът ти(за радост на семейството ми)!:):):) Много ти благодаря за чудесните рецепти! Пожелавам ти през новата година да си все така вдъхновена и вдъхновяваща! Меги Мичева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за доверието, мила Меги! Щастлива 2017 година на всички ви!

      Изтриване
  143. Здравей Йоли! Ако се лавичките се пекат в силиконова форма, пак ли трябва да се маже с масло и да се набрашни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Насе. Принципно не, силиконът се отлепва без проблем от всеки десерт. Но тъй като лавата е нещо много нежно и крехко може би е добре с цел да избегнеш всякакъв риск да ги намажеш и поръсиш с брашно. Ще се радвам, ако десертът ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  144. Здравейте,Йоланта! Прекрасна рецепта, веднъж я приготвих с натурален шоколад с боровинки, без да добавям захар, получи се вълшебно - хрупкава коричка от вън, топящо се сърце от вътре)))
    Но сега забравих... Колко трябва да е изстинала шоколадовата смес преди да се добавят яйцата? И резултата е, че маслото излиза отгоре, а шоколада придобива зърнеста структура след като се добавят яйцата или брашното ((((

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! Радвам се, че харесваш този десерт. Да, права си, в това е проблемът. Не е нужно шоколадовата смес да е съвсем студена, аз изобщо не я чакам кой знае колко. Топла е, но не и гореща. Това е за да не се сготвят яйцата, ако е много гореща. Не би трябвало да се получава сърнеста стръктъра, в никакъв случай. Може би самият проблем е в шоколада? Най-добре е да се ползва кувертюр. Много от шоколадите, които се продават за хапване са с примес на кокосова мазнина и нишесте. Наистина може там да е причината за зърнестата структура.

      Изтриване
    2. Здравей, Йоланта! Днес отново се престраших да направя десерта, дори направих 1/4 от дозата. Зашеметяващ резултат!♥️

      Изтриване
    3. Изключително се радвам да чуя това, Дени! И много благодаря, че остави коментар. Да, това е един много хубав десерт наистина, а е и много лесен. Но съставките му са такива, че няма как да не стане вкусно. Благодаря ти още веднъж и да ти е сладко!

      Изтриване
  145. Здравей, Йоли! Много искам да направя този десерт, но в момента разполагам само с микровълнова фурна, има ли някакъв вариант да се направи в нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Честна дума, нямам представа. Би трябвало да може да стане, не виждам причина. Нали знаеш, че има рецепти за бързи кексчета в чаша, които се правят за 5 мин. в микровълнова. То е същото, просто трябва да внимаваш с печенето за да остане течна вътрешността. Пробвай с 1 порция. Сложи я само за 2 мин. След това извади и виж как изглежда. Трябва краищата на десерта да са напълно твърди, но като пипнеш с пръст в средата да е меко и да усещаш, че е течно. Не е никак трудно, ще успееш да прецениш. След това реши дали не изисква още 1мин. печене. Трябва да пробваш, няма друг начин. Благодаря ти

      Изтриване
  146. Здравейте Йоли! Вашите рецепти са наистина невероятни и аз честичко се възползвам от тях. А лавата е уникален десерт , любим на всички мои гости. След като го правя вече безброй пъти реших да добавя и моя опит за перфектния външен вид - открих топлата вода ,но кексчетата се вадят без да се спукват и разтичат при ваденето им от формичките, ако бъдат оставени да се охладят за няколко минути и тогава обърнати. Благодаря от името на всички, който са пробвали кухнята Ви в мое изпълнение .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце! И за доверието, и за хубавите думи, и за съвета. Да, разбира се, че е добре да отдъхнат малко кексчетата преди да се извадят. Сладко да ви е на всички у дома!

      Изтриване
  147. Здравейте, Йоли! Току що пробвах рецептата за шоколадова лава-така, както е обяснена в рецептата. След 12 минути печене, звадих от фурната една каша, която трябва да изхвърля. Правила съм много пъти лава с други рецепти,но реших да пробвам тази, защото много Ви харесвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпреки провала, благодаря от сърце за доверието. Много съжалявам, че има разочарование. Какво да кажа ... просто не знам. Ако четеш коментарите по-горе сама ще видиш какво се получава при хората, които са го направили. Една жена го е пекла само 7 мин. и е станало перфектно. Има такива, на които се е разтекло като пра теб, има и такава, на които се е стегнало прекалено и е станало на кексче. Виж, аз пиша как се получава най-добре при мен в моята фурна. Не знам,може би трябва да напиша, че времето за печене е относително, тъй като всяка фурна е различна. Съжалявам, не мога да коригирам рецептата. При мен наистина се получава супер при това време на печене. Благодаря още веднъж за опита и коментара.

      Изтриване
  148. Йоли, здравей! Искам да попитам дали маслото в лава кейка може да бъде заменено с какаово, кокосово и други масла? Също и за брашното - може ли да бъде различно от пшенично?

    ОтговорИзтриване
  149. Йоли, здравей! Искам да попитам дали маслото в лава кейка може да бъде заменено с кокосова, какаово и други масла? Също така трябва ли да е безсолно ако е краве?
    Също и за брашното - може ли да е друго освен пшенично и ако "да" - какво да е то?
    За шоколада прочетох, че най-добре да е черен, но мога ли да добавя портокалови корички или някакви плодове?

    ОтговорИзтриване
  150. Йоли, още един въпрос - при първия ми опит се получи течната вътрешност, но отвън изглеждаше леко недоупечено, макар на вкус да беше супер, затова се чудя дали да не вдигна малко градусите на печката? Пробвах да го оставя да се пече малко повече, но започна да се пука отгоре. Благодаря ти предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Вале. Благодаря ти, че опита десерта. За мен това е един от най-хубавите сладкиши и често го приготвям.
      Ще се опитам да ти отговоря на всички въпроси. Кравето масло категорично не трябва да се заменя с никакво друго! Нежността на вкуса не може по никакъв начин да бъде постигната с кокосово, от други палми или растения и т.н. Никой никъде пто света не комбинира шоколад с друго, освен с масло. Кокосово се слага в малки количества, но само като се правят глазури. И разбира се, хората, които не консумират животински продукти. Какаовата мазнина е много скъпа, а тук е нужно голямо количество. Осмен това е изключително мазно с нея и няма никакъв вкус. Съветът ми е да не променяш мазнината. Може да е солено маслото, не е проблем. Знаеш, че във всички сладкиши за добър баланс се слага 1-2 щипки сол. Така че, не е нужно да е напълно безсолно. С брашното нещата стоят по същия начин. Бяло прешичено! Защо ти е да го сменяш? Та то е минимално количество за 8 десерта. 2 с.л. бяло брашно не биха навредили никому. Не добавяй никакви плодове. Те са тежки, ще паднат на дъното, тъй като консистенцията на тестото не е плътна. Пак повтарям, че в него няма брашно, това не е кекс. Плодове може да сервираш допълнително към вече изпечения десерт. За градусите-всяка фурна е различна. Може да увеличиш, разбира се. Ти си познаваш най-добре фурната, но мисля, че не бива. Десертът трябва да започне да се отленя отстрани, но при допир с пръст в средата да оставя усещане за недоизпечен. Ами май това е. надявам се да се получат хубави сладкиши. Успех!

      Изтриване
    2. Много благодаря за изчерпателния отговор! Ще пробвам пак, дано се получи както трябва. Хубав, успешен и вдъхновяващ ден ти желая :)

      Изтриване